LokalAvisa.no > Søndre Senniens Budstikke > Mat og sånt... mail
 
 

Klikk her for:
Mail til Budstikka eller for Søk i Lokalavisa.noMat og sånt... 02/12 2014
Enklast, - men best


Pga den innkommanes julematsesongen, gjentas herved denne:

Det finnes mange oppskrifte på kompliserte sylterulla, der et utall av diverse krydderier og kompliserte operasjona skal gje et godt resultat. Og som regel blir resultatet utmerket.
Men som dem lære dem som går på diverse kurs i diverse innovasjona, - "less is more!" "Lite er meir" blir det sånn cirka direkte oversatt.
Det finnes en enkel måte å lage sylteflesk på til jul, -som etter mi meining gir et vel så bra resultat.
Og med dagens pris på ribbe, - som e så billig at eg hørte en kar hadde spikra opp en ti-femten tynnribbe bortover telefonstolpan til kjøttmeisen, - skulle det bli billig pålegg.

Slik gjør du:
Ta et passelig stykkje tynnribbe, ca 1 kilo, eller ca 3-4 tomma breitt (en tomme e som kjent ca 2,5 cm), og ommentrent 1 fot (en fot e ca 30 cm) eller litt meir lang. Du kan og bruke såkalt "famileribbe". Då fjerne du bein og kotelettkam/ytrefilet (som du steike til kvelds med nykverna peppar, kvitløk og nellik på, og servere med en håndfull soltørka tomata som har lie i olivenolje med diverse urter i på kjøkkenbenken din nokken daga, - eller stått på hylla hos han Jostein på Joker ).

Sett en kasserolle på plata. Fyll på ca 3 liter vatn og ha i 4 ss salt. Når det koke, ha i ribba, og la det trekke ved ca 80 grader i 1,5 time. Sett et steiketermometer i vatnet for å følge med. Har du ikkje det, e det rundt 80 grader når plata står på 1 og det en svak bevegelse i vatnet.

Etter halvanna time tar du ribba opp, og lar den kvile i rundt 10 minutt.
Brett den dobbel, sånn at det blir svor på såvel over- som undersida.
Legg det heile i press over natta. Har du ikkje rullpressa, får du finne nokka tungt å legge oppå. Det skal en del kilo til. Du kan med fordel starte med sånn passelig press, og så øke litt på før den blir kald.
En stor stein går fint. Sett den gjerne ut dersom det ikkje e for mange kuldegrader. Men pass på å dekke over. Ellers kan det går som det gikk med ei ikkje namngitt dame på Sør-Senja for endel år tilbakers. Ho hadde sett den nykokte rullen ute på trappa med en høvelig stein oppå til press. En nabo, - som vi forøvrig kjenne namnet på, -kom tilfeldigvis forbi. Han bytte ut steinen med en anna, - den største han fann. Då lammerullen skulle taes inn utpå kvelden og legges i lake til jul, hadde han form som ei pannekaka. Men vi trur han beholdte smaken.

Jaja.
Dagen etter, når sylteflesket ditt e blitt avkjølt, tar du det opp. Du har allereia huska på å kjøpe en god neve nellikspiker. Ta ei god nål eller en spiker og lag hull med ca 1,5 cm avstand i rutenett på øversida av det flotte sylteflesket ditt. Det e inga skam å bruke linjal. Og for dem som ønske seg en laservater og sålangt ikkje har klart å overbevise ektefellen om at det e nokka man treng, e den et utmerket redskap. Men kjøp då en såkalt krysslaser.

Stikk en nellikspiker i samtlige hull.

Lag en "lettsaltingslake". Den består av 5 liter vatn, 500 gram grovsalt, og vel 5 laubærblad, - samt 2 ss sukker.
Det e best å lage den samme kvelden som du lage sylteflesket. Då kan du nemlig koke opp en liter av vatnet for lettar å løyse opp saltet, - fylle på de resterende fire litran med kaldvatn, og så sette til avkjøling.

Legg sylteflesket med all nellikspikern i laken, legg ev. nokka oppa for å få den under, - og la den stå og trekke salt og modne smak i 3-4 daga.
Resultatet blir fortrefferlig!
Pass på å få sagt til alle at den ikkje e kjøpt, men heimlaga.
Server gjerne med litt grov sennep, samt rødbetteskive oppå.

Du kan enten oppbevare sylteflesket i oppbevaringslake eller i kjøleskapet. Dersom i kjøleskap, ha gjerne matpapir rundt den før du ev stikk den inni en ikkje heilt lukka plastpose.
I oppbevaringslake kan du la den ligge utrulig lenge.
Bruk samme oppskrifta som til lettsaltingslake, men bruk mindre salt, ca 300 gram på 5 liter vatn.
Den saltmengden e nok til å bevare den, uten at den blir meir salt.
Ved hnn, kl 23:39