LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 06/10 2017
LIVEMUSIKK PÅ SITT BESTE
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt


Med smittende spilleglede fra Norges hotteste liveband på Jernvaren i går kveld, ble stemningen særdeles god i det bortimot fullsatte klubblokalet til Hemnes Jazzforum.
Kåret til Norges beste jazzklubb i 2016 av Norsk Jazzforum.

På scenen sto/satt legendariske Hot Club de Norvège. Helt siden 1979 har dette stringswingbandet, ledet av Jon Larsen, vært ettertraktet i inn- og utland for sin herlige djangomusikk. Det har også blitt et tjuetalls plater og mange Spelemannsnominasjoner, og reiser rundt i det meste av verden.

- Bandet har vært nede for telling en liten stund, men så møtte jeg en ung gitarist og fikk ny glød, fortalte Jon Larsen da han introduserte grunnensemblet. - Vi spiller hele første sett, så kommer en helt spesiell gjest på scenen etter en liten pause før andre sett. Larsen sa mer. Han er minst like god til å prate som å spille, og de nesten tre timene som gikk fra de satte i gang, kom den ene morsomheten etter den andre mellom de musikalske godbitene. Som at denne torsdagen var en helt unik dag. – Hele kalenderen er full av merkedager, unntatt i dag. Dessuten har vi 38,2års jubileum. Og tema i kveld, på denne helt ordinære dagen, er: Døde komponister med bart. Vi skal nå spille en komposisjon av en kortvokst kar med bart, selveste Edvard Grieg. Han skrev denne låten i 1904 og kalte den Ved Rondane. I kveld omdøpt til Ved Hemnesberget, i en slags jazzversjon.

Stemningen var satt, musikken god, og man forstod at dette ville bli en minnerik kveld.
Jon Larsens nye gitarist Stian Vågen Nilsen – som tok over for Per Frydenlund i 2016 - viste seg å ha minst like gode fingerferdigheter som bandets suveren leder. Fiolinist Finn Hauge og bassist Svein Aarbostad lå akkurat passe frempå for å fullbyrde lydbildet.

Finn Hauge trakterte ikke bare fiolin på stilsikkert vis. I låta ”Tears” dro han frem sitt munnspill. Et instrument han behersker minst like bra som sin elektriske fiolin. Hans lekne improvisasjoner smeltet fint inn i all strengemusikken. Også i flere andre nummer.

- Neste nummer har med tannrøkten å gjøre, sa Jon Larsen. - Og så blir den fulgt opp med et strippeshow! - Han var blitt varm i trøya og vrengte den av seg før velkjente "Karius og Baktus" smøg seg ut i lokalet. Rolig og behersket. Underveis gikk den over i en heftig ”duell” de to gitaristene i mellom.

Det gikk slag i slag og plutselig nærmet det seg pause. – Etter denne som låten vi har kalt China boy, tilegnet fredsprisvinner Liu Xiaobo, blir det nå en halv liters pause, og et mini julemarked, med salg av boka ”Jakten på stjernestøv” pluss vår siste cd.

Etter pausen presenterte Jon Larsen kveldens gjesteartist; Le Pape. Han kommer fra hardeste svartmetall. Har spilt i selveste Satyricon. Han lærte seg norsk for å kunne gå på audition. Gildas Le Pape og Stian Vågen Nilsen er som et band i bandet. De har spilt sammen i et par år, fikk vi vite, før de spilte fletta av de som satt nærmest på sine gitarer.
Presist samspill og kreativt improviserende på samme tid. De spilte egne komposisjoner, før Wes Montgomerys (legendarisk amerikansk gitarist med bart fra 60-tallet) nydelige ”Jingles” koste seg i øregangene til publikum.

Så kom bassisten opp for å bidra på balladen ”In the sentimental mood”. På neste låt smøg Finn Hauge seg opp på scenen og bidro sterkt til at ”Stompin’ at the Savoy” fikk frem litt stemning fra 1930-tallets musikk.

Så kom Jon Larsen til slutt opp i lag med de 4 andre for å være med på avslutningsnummeret. – Vi skal avslutte med ”Norsk dans nr. 2”. Av noen kalt for ”Da fan for inn i Marifjøra”, men kanskje mest gjort kjent av Isbilen.

Da publikum nektet å gi slipp på den god stemningen og den livsbejaende livemusikken, ga musikerne og Jon Larsen etter. – Da blir det ekstranummer. Jeg får si som Mia Gundersen sa en gang etter en opptreden; - Dette blir siste nummer, i alle fall her inne!!”

Så spilte de fem drevne musikerne på scenen ”Josef, Josef, Josef og Josefs sønn” så det rykket skikkelig i foten. Mer trampeklapp. Publikum ga seg ikke før de kom på scenen enda en gang. De rigget opp en mic foran Stian Vågen Nilsen, og spurte: - Dere vet hvilken låt som kommer nå? – Et langt jaaa, hørtes fra bak i lokalet, men så ble det stilt. Det ble det ikke på scenen. ”Tanta til Beate” ble kveldens ekstra ekstranummer. Stian Nilsen viste seg som en habil vokalist på denne velkjente låta av Lillebjørn Nilsen. Dermed måtte publikum innse at nok et høydepunkt på Jernvaren var over. Over tre timers samvær med gode venner og rikelig musikalsk velvære var vel anvendt tid.

Vi drysser ut 15 bilder nedenfor til ære for besøket av Hot Club de Norvège på Norges beste Jazzklubb 2016.

Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 10:22